Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Maandag 6 Juni 2022

  Boot winterklaar maken

  Maak uw boot winterklaar en sluit alle techniek en gas af

  Een van de eerste controles die u uitvoert wanneer u uw boot winterklaar gaat maken, is de afsluiting en loskoppeling van techniek en gas aan boord. Gaat u uw boot langere tijd niet gebruiken, dan doet u er verstandig aan om alles wat u af kunt sluiten ook daadwerkelijk af te sluiten. Dit voorkomt ongelukken, defecte of onnodige slijtage en kosten. Een handige checklist voor het winterklaar maken van uw boot in dit opzicht, vindt u hieronder: Koppel gasflessen los, verwijder deze en sla ze op op een droge plek. Haal accu’s van boord en sla deze op een droge plek op. Voor de levensduur van uw accu is het belangrijk dat u deze met enige regelmaat onder lading zet. Elektrische apparatuur kunt u het beste van boord halen en droog en veilig opslaan. Doet u dit niet, dan kunnen stekkers, kabels of verbindingen schade oplopen. Controleer de bilge, gasbun en andere plekken waar water zich kan verzamelen. Zorg ervoor dat u deze plekken goed droog maakt voordat u de boot stalt of achterlaat.

  Zorg voor goede smering van bewegende delen

  Voordat uw boot winterklaar is, is het zaak om te zorgen voor goede smering van bewegende delen. Uw boot zal wellicht enkele maanden niet gebruikt worden. Dan is het geen overbodige luxe als onderdelen goed in het vet zitten.

  Verwijder al het water uit de boot

  Water in uw boot kan ‘s winters bevriezen en zo schade aanrichten. Daarom is het zaak om al het water uit uw boot te halen om deze zo winterklaar te maken. Controleer de volgende onderdelen: Pomp uw toilet droog en zorg ervoor dat er ook in bochten en richels geen water achterblijft. Laat de drinkwatertank leeglopen en maak deze direct goed schoon. Tap uw boiler af Vet de afsluiters in, vul deze met antivries en sluit ze vervolgens af.

  Prepareer de oppervlakken

  Om uw boot winterklaar te maken, is het belangrijk om alle oppervlakken goed te reinigen en te behandelen voordat u uw boot stalt of gedurende langere tijd verlaat. U kunt het beste beginnen met een goede reiniging van de romp en het dek. Komt u kleine beschadigingen tegen, dan kunt u deze direct bijwerken. Eventueel kunt u polyester onderdelen in de was zetten. Rubberen onderdelen kunt u invetten om deze te beschermen tegen vrieskou. Over open oppervlakken kunt u een afdekzeil aanbrengen. Ten slotte is het raadzaam om ventilatieopeningen open te zetten, zeker wanneer uw boot binnen wordt opgeslagen. Dit helpt tegen schimmelvorming.

  Zorg goed voor eventuele tuigage

  Beschikt uw bot over tuigage? Dan is het goed verzorgen hiervan een belangrijk onderdeel voor het winterklaar maken van uw boot. Verwijder alle tuigage en sla deze droog op. Vet bewegende onderdelen in.

  Uw boot leeg achterlaten

  Haal uw boot zo leeg mogelijk. Sla zoveel mogelijk losse inventaris, zoals kussens en dekens droog en veilig op. Een goede tip: plaats op verschillende plekken in uw boot vochtvreters om de boot zo droog mogelijk te houden.

  RIB winterklaar maken of rubberboot winterklaar maken

  Hebt u een RIB of rubberboot? Een RIB winterklaar maken vereist niet veel extra aandacht ten opzichte van een reguliere boot. Zorg er alleen voor dat alle kunststof oppervlakken goed schoon zijn en met de juiste wax worden behandeld. Wilt u een rubberboot winterklaar maken? Zorg er dan voor dat het rubber goed is ingevet zodat dit soepel blijft en niet gaat scheuren door kou.

  De motor van uw boot winterklaar maken

  Als cruciaal en kostbaar onderdeel, vergt de motor van uw boot natuurlijk extra aandacht. Lees verder over: De motor van uw boot winterklaar maken

  NIEUWS, TIPS & TRICKS

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »