Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Woensdag 27 Januari 2022

    Een antifouling aanbrengen in 5 stappen

    Het vaarseizoen is voorbij en dat betekent voor veel booteigenaren tijd voor belangrijk onderhoud aan de boot. Het schip wordt vaak uit het water gehaald waardoor onderhoud aan de boot een stuk gemakkelijker is. Tijdens het vaarseizoen krijgt het gedeelte dat onder de waterlijn zit veel te verduren. Dit gedeelte van het schip beschermt u met antifouling. Breng de antifouling in het voorjaar aan voor het optimale resultaat. Volg hier stapsgewijs hoe u een antifouling aanbrengt op uw boot. 

     

    Welke antifouling heb ik nodig?

    Er zijn verschillende soorten antifouling, maar welke heeft u nodig? Op een boot zit vaak al een antifouling. Het is belangrijk om te weten welk soort antifouling dit is. Wrijf met een natte doek over de verf heen. Geeft de verf op het doek af dan heeft u een zachte antifouling op de boot.

    Zodra u weet welke antifouling op de boot zit kunt u een keuze maken welke antifouling nodig is. Voor zacht varende boten adviseren wij een zachte antifouling. Een boot die harder vaart dan 25 knopen, getransporteerd wordt middels een trailer of een schip die droog valt, adviseren wij een harde antifouling.

     

    Een derde onderdeel om naar te kijken is het type water waar u in vaart. 

    Bekijk ons ruime aanbod antifouling. Bent u niet zeker van het type antifouling dat uw boot nodig heeft? Neem gerust contact op voor advies.

     

     

    Wat hebt u nodig voor het aanbrengen van een antifouling

    Antifouling is een aangroeiwerend middel die chemische stoffen bevat. Het is belangrijk dat u in een goed ventilerende ruimte werkt en de juiste veiligheidsmaatregelen hebt genomen. Draag de juiste beschermde kleding, zodat de antifouling niet in contact met uw huid kan komen. Verder raden wij het dragen van een beschermende veiligheidsbril en een stofmasker aan. Bescherm uw handen met het dragen van de juiste handschoenen. Heeft u al uw veiligheidsmaatregelen op orde, dan kunt u beginnen met het stappenplan voor het aanbrengen van antifouling.

     

    Antifouling aanbrengen in 5 stappen

    Antifouling is eenvoudig zelf aan te brengen op uw boot. Vergelijkbaar met verf. Volg het onderstaande stappenplan voor het aanbrengen van antifouling.

     

    Stap 1: inspecteer de boot

    Voordat je begint met het aanbrengen van antifouling moet u kijken naar de eerder geverfde oppervlakten. Is er sprake van beschadiging of onthechting van de antifouling? Indien dit niet het geval is kunt u beginnen met de voorbehandeling.

     

    Stap 2: maak het onderschip goed schoon

    Voordat u antifouling aanbrengt, is het belangrijk dat u alle lagen goed verwijdert. Dat kan met een hogedrukspuit of een vacuum krabber. Er mogen geen oude verf- of antifouling resten op de boot aanwezig zijn voordat u nieuwe antifouling aanbrengt. Anders pakt deze niet. 

     

    Stap 3: Plak de waterlijn af met schilderstape

    Om het juiste oppervlakte te voorzien van antifouling zet u de waterlijn af met schilderstape. Tape daarnaast ook andere onderdelen af die niet mogen worden geverfd. 

     

    Stap 4: De antifouling aanbrengen

    U heeft alle stappen voordat een antifouling aanbracht kan worden voltooid, tijd voor het aanbrengen van de antifouling. Lees goed de instructies van de fabrikant van de antifouling. Per fabrikant en antifouling verschillen de voorschriften voor het aanbrengen van meerdere lagen. 

    Roer de verf goed door, aangezien de zware ingrediënten naar de bodem kunnen zakken. Breng vervolgens de antifouling aan. Dit kunt u met een kwast of roller doen. Voorzie de plekken die last hebben van veel turbulentie van een extra laag antifouling. Turbulentie heeft namelijk invloed op de werkingsduur van de antifouling.

    Heeft u naar tevredenheid de antifouling aangebracht? Controleer goed de voorschriften voor wanneer u de boot eventueel mag overschilderen en te water laten. Het zou zonde zijn dat er onthechting ontstaat.

     

    Stap 5: Breng een extra laag aan

    Voor het optimale resultaat en langdurige werking is het aan te raden om een extra laag langs de waterlijn te schilderen. Doe dit ook voor de voor- en achterkant van de kiel en het roer.

    NIEUWS, TIPS & TRICKS

    Recente artikelen