Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Maandag 29 Mei 2022

    Impeller vervangen van een buitenboordmotor

    Hoe werkt een impeller precies?

    Een buitenboordmotor gebruikt het water waarin u vaart voor de koeling. Koeling zorgt ervoor dat uw motor de benodigde prestaties kan blijven leveren, zonder oververhit te raken. Een impeller is eigenlijk het tegenovergestelde van een propeller. Waar de propeller door rotatie en waterverplaatsing ervoor zorgt dat uw boot zich voortbeweegt, haalt een impeller water naar binnen. Het water gaat voor een koelsysteem en zorgt zo voor de koeling van de motor. De impeller werkt met een schoepensysteem dat het water opschept en het koelsysteem van de motor in werkt. Normaal gesproken gaat de impeller lang mee. Toch kan een impeller vervangen van de buitenboordmotor noodzakelijk zijn. De schoepen kunnen namelijk beschadigen. Wanneer dit gebeurt, kan koelwater minder efficiënt door de motor geleid worden. Het gevolg kan zijn dat de motor onvoldoende koeling krijgt en verdere schade oploopt. Wat lastig is aan eventuele schade aan de impeller, is dat u deze tijdens het varen vaak niet direct opmerkt. Daarom is het verstandig om met enige regelmaat de staat van de impeller te controleren. Doe dit bijvoorbeeld wanneer u uw boot winterklaar maakt. Zo ziet u direct of de impeller vervangen van de buitenboordmotor noodzakelijk is.

    Hoe weet ik of de impeller niet goed functioneert?

    Wilt u weten of uw impeller nog goed functioneert? Wanneer de temperatuur van het koelwater erg hoog is, er weinig koelwater wordt uitgestoten of dit onregelmatig gebeurt, is de kans groot dat uw impeller schade op heeft gelopen. Houd dit dus goed in de gaten.

    Zelf de impeller vervangen van de buitenboordmotor

    Zelf de impeller vervangen van uw buitenboordmotor is niet al te moeilijk. Wie een beetje handig is en secuur te werk gaat, kan dit prima zonder hulp doen. Wij leggen u graag stap voor stap uit hoe dit werkt.

    • Stap 1: verwijder het staartstuk van de buitenboordmotor
    • Stap 2: schroef het pomphuisdeksel los. Dit is een rond afsluitplaatje. Het is normaal dat er tijdens het verwijderen van dit deksel wat water lekt.
    • Stap 3: verwijder de pakking die zich tussen het deksel en het pomphuis bevindt. Is de pakking droog? Maak deze dan vochtig om scheuren te voorkomen.
    • Stap 4: Met een speciale impellertrekker kunt u de impeller verwijderen. Onthoud wel goed de draairichting van de impeller, voor wanneer u deze terugzet.
    • Stap 5: ziet u geen schade aan de impeller? Spuit deze en de pakking dan in met zuurvrije vaseline. Ziet u wel schade, of ziet u veel stukjes rubber in het mechanisme? Dan is het verstandig om de impeller te vervangen.
    • Stap 6: plaats de impeller terug, of plaats de nieuwe impeller (indien van toepassing)
    • Stap 7: plaats de pakking voorzichtig terug en controleer of deze overal goed aansluit
    • Stap 8: schroef de afdekplaat voorzichtig weer terug
    • Stap 9: controleer voordat u het staartstuk terugzet of de motor goed loopt. Controleer of er koelwater naar buiten komt.
    • Stap 10: functioneert de motor goed? Plaats dan het staartstuk terug en controleer of alles goed functioneert in het water.

         

    NIEUWS, TIPS & TRICKS

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »