Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Hulp nodig?

  Sinds 2003 helpen wij al Watersportliefhebbers!

  Klantenservice

  Merken

  Prijs

  -
  100 Producten

  Uitgelichte merken voor Navigatieverlichting

  • Allpa
  • Aqua Signal
  • Attwood
  • Båtsystem
  • Forrest en Suardi
  • Hella
  • Lalizas
  • Nasa Marine
  • Navisafe
  • Perko
  • Plastimo
  • Talamex
  • Gratis verzending v.a. €50,00 in NL Gratis verzending v.a. €50,00 in NL
  • Afrekenen in veilige omgeving Afrekenen in veilige omgeving
  • Fysieke winkel in Alkmaar Fysieke winkel in Alkmaar

  Veiligheid staat voorop en navigatieverlichting is een van de belangrijkste veiligheidseisen waar uw boot aan moet voldoen. Wanneer het donker is en u geen licht voert, wordt u niet gezien door andere boten op het water. Hier heeft u navigatieverlichting voor nodig. Navigatieverlichting voor uw boot kent veel regels en eisen. Zo heeft een zeilboot weer andere regels dan een motorboot en ook de afmeting van een zeil- of motorboot is bepalend bij welke verlichting er verplicht is op de boot. Bij Bootschappen verkopen we alleen navigatieverlichting van topmerken als: Hella, Perko, Lalizas, PB en Nasa. 

  Navigatieverlichting verplicht bij varen in het donker 

  Het gebeurd niet vaak, maar het varen in het donker kan een heel aparte belevenis zijn. Bij tegenslag of een lange tocht kan het voorkomen dat u gedwongen een stuk in het donker moet varen. Wanneer u toch in het donker moet varen, moet u wel volledig voorbereid zijn. Varen in het donker kan erg gevaarlijk zijn, vooral wanneer er niet de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. 

  Ook bij slecht zicht is tijdens de vaart het gebruik van navigatieverlichting verplicht. De navigatieverlichting moet goed werken. Daarnaast moet de navigatieverlichting van uw boot voldoen aan de standaard eisen voor zichtbaarheid. U moet daarom lantaarns gebruiken, die voorzien zijn van een keurmerk. Zo’n keurmerk is bijvoorbeeld het KNMI of de DHI (Deutsches Hydrografisches Institut). De lampen voor goedgekeurde top- en boordlichten zijn elk 25 Watt sterk. Die voor het heklicht 10 Watt. Vaart u veel in het donker dan moet u met de accucapaciteit rekening houden.

  Standaard navigatieverlichting voor uw boot 

  De standaard navigatieverlichting voor uw boot bestaat uit twee boordlichten:

  • Rode navigatieverlichting aan de linker (bakboord-)zijde
  • Groene navigatieverlichting aan de rechter (stuurboord-)zijde. 

  Vanaf de voorkant moeten ze te zien zijn over een hoek van 112,5 graden. Daarnaast heeft een motorboot een wit toplicht van voren. Die te zien is over een hoek van 225 graden. Tenslotte is er nog een wit heklicht. Wat van achteren te zien is over een hoek van 135 graden. De totale verlichting bedekt dus 360 graden, ofwel een volledige cirkel. Kleinere motorboten mogen het hek- en toplicht in een lantaarn combineren. Verder is er de keuze tussen bedrade en draadloze navigatieverlichting.

  Navigatieverlichting voor zeiljachten

  Zeiljachten met een lengte tot 20 meter mogen onder zeil, in de top van de mast een driekleurenlantaarn gebruiken. Daarin zijn boordlichten en heklicht in één lantaarn verenigd. Het licht zit hoog en is daardoor, zeker bij een zeetje, goed zichtbaar. Met één lamp aan verbruikt u ook minder stroom. Onder zeil met de motor uit is dat een belangrijk voordeel. Onthoud dat indien een zeilboot de motor start het geen zeil-, maar motorboot is. Dan is een driekleurenlicht niet meer toegestaan. De gewone boordlichten, het aparte heklicht en het toplicht moeten dan aan. Verlichting voor onder zeil en op de motor moeten daarom een aparte schakelaar hebben.

  Kleine schepen navigatieverlichting

  Open motorboten en zeilboten kleiner dan 7 meter lengte mogen volstaan met alleen een rondom schijnend wit licht. Zorg altijd wel voor een aparte schijnwerper om bij dreigende aanvaring de aandacht te trekken.

  Navigatieverlichting zeilboot tussen 7 en 20 meter

  Wanneer u een zeilboot van tussen de 7 en 20 meter heeft zijn heklicht en boordlichten verplicht. Boordlichten zijn rode navigatieverlichting aan de linker (bakboord-)zijde en groene navigatieverlichting aan de rechter (stuurboord-)zijde. Wanneer het donker is, moet u ook het toplicht aan zetten. 


  Bij Bootschappen hebben we voor iedere afmeting en soort boot geschikte navigatieverlichting. Bij Bootschappen Watersport is alle navigatieverlichting energiezuinig en gekeurd door KNMI of de DHI (Deutsches Hydrografisches Institut). Alle navigatieverlichting voor uw boot is goedgekeurd en voldoet aan de officiële voorwaarden wanneer u gaat varen in het donker. U moet nu alleen nog de goede verlichting uitzoeken. Wanneer u vragen heeft over welke verlichting verplicht of aan te raden is bij uw boot kunt u altijd contact opnemen. Wij staan u graag te hulp. Kijk ook eens bij andere electronica-navigatie om uw boot compleet te maken met de beste producten.