Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 27 Juli 2022

  De motor van een boot winterklaar maken

  1) De motor van een boot winterklaar maken, begint aan de buitenkant

  Het winterklaar maken van de buitenboordmotor begint uiteraard aan de buitenkant. Het is zaak om de motor goed schoon te maken voordat u de boot stalt. Zorg ervoor dat vuil verwijderd wordt en inspecteer kieren en de bewegende onderdelen op vuil. Vuil dat achterblijft in de periode waarin u uw boot niet gebruikt, kan schade aanrichten.

  2) Bescherm de kabels

  Wanneer u denkt aan het winterklaar maken van de motor van uw boot, denkt u logischerwijze aan enkele interne onderdelen van de motor. Controleer altijd echter eerst de kabels en prepareer deze voor de winter. Behandel ze met WD40 om voor een goede bescherming te zorgen. U zou niet de eerste zijn met een motor die na de winter niet meer start omdat de kabels verroest of aangetast zijn.

  3) Verwijder de accu

  Om de conditie van uw accu goed te houden, is het van belang om deze niet helemaal leeg te laten lopen. Blijft uw accu aan boord? Zorg er dan voor dat u deze met enige regelmaat oplaadt en dat deze niet helemaal leeggetrokken wordt. Het is waarschijnlijk beter om de accu te verwijderen, droog op te slaan en daar af en toe bij te laden.

  4) Check slangen en rubberen onderdelen op scheurtjes

  De motor van de boot winterklaar maken, zit hem soms in kleine details die frustratie en teleurstelling kunnen voorkomen. Slangen en andere rubberen onderdelen kunnen uitdrogen. Controleer of er geen scheurtjes of gaatjes zijn. Zijn die er wel, vervang de betreffende onderdelen dan direct. Vet slangen en rubberen onderdelen goed in.

  5) Demonteer de schroef

  U doet er verstandig aan om de schroef van de motor in te klappen of, indien mogelijk, te demonteren en veilig te bewaren. Zo kunt u tevens de schroefas insmeren met waterbestendig vet om deze soepel te houden.

  6) Verwijder de olie

  Na een vaarseizoen is de olie aan vervanging toe. Het verwijderen van de olie is een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van de motor van uw boot. Wanneer u oude olie laat zitten, kan deze de motor van binnenuit aantasten. Vul de motor voor de eerste vaart weer met olie en laat de motor een paar minuutjes warmdraaien in afwisselend de voor- en achteruit.

  7) Inspecteer de brandstof

  Het is normaliter niet nodig om de brandstof uit het systeem te verwijderen. Controleer echter wel de kwaliteit van de brandstof. Is deze troebel, vol vuil of vol water, dan dient u de brandstof wel af te tappen. Controleer ook of filters vervangen dienen te worden.

  8) Het koelsysteem winterklaar maken

  Een van de grootste gevaren voor uw motor, is bevriezende koelvloeistof. Wanneer dit onderdeel vergeten wordt bij het winterklaar maken van de motor van de boot, kan er veel schade ontstaan. Koelvloeistof die bevriest, zet uit en kan zo uw motor van binnen beschadigen. Controleer altijd of uw koelvloeistof voldoende vorstbestendig is en vervang deze indien nodig of vul hem aan met antivries. Meer lezen? Lees ook over uw boot winterklaar maken

  NIEUWS, TIPS & TRICKS

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »