Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Maandag 28 Maart 2020

    Uw boot klaarmaken voor het vaarseizoen in 8 stappen

    Stap 1: uw verzekering

    Gebruikt u uw boot tijdens de wintermaanden niet, dan is deze wellicht ook niet verzekerd. Uw boot klaarmaken voor het vaarseizoen begint altijd met een verzekeringscheck. Is uw boot verzekerd, of is er een nieuwe verzekering nodig? Zorg voor een passende verzekering voor uw boot en denk ook na over een eventuele extra aansprakelijkheidsverzekering.

     

    Stap 2: de motor

    Uw boot klaarmaken voor het vaarseizoen gaat het beste wanneer u stap voor stap de cruciale onderdelen naloopt. Begin bijvoorbeeld met de motor. Hoewel u uw boot goed winterklaar heeft gemaakt, heeft de motor van uw boot maandenlang stilgestaan. Zorg ervoor dat alle vloeistoffen zijn bijgevuld en dat u alle kabels controleert. Start de motor en controleer of alles naar behoren werkt. Het laatste wat u wilt is dat u er tijdens het varen achter komt dat er een mankement is, of dat u zelfs stilvalt.

    Bekijk hier: Producten voor uw motor

     

    Stap 3: controleer alle elektrische systemen

    Voordat u het water opgaat, is het ook belangrijk om alle elektrische systemen aan boord te controleren. Dit is van groot belang voor uw veiligheid, maar ook voor uw vaargenot. Loop alle elektrische voorzieningen een voor een na en controleer deze op een goede werking.

     

    Stap 4: gas en water

    Bij het winterklaar maken van uw boot, heeft u als het goed is gas en water afgesloten. Haalt u uw boot weer uit de stalling en gaat u uw boot klaarmaken voor het vaarseizoen, dan volstaat het niet om gas en water opnieuw aan te sluiten en er vanuit te gaan dat alles werkt. Neem de tijd en moeite om een goede werking te controleren en te waarborgen. Besteed extra aandacht aan de conditie van de gasleidingen en zorg ervoor dat er nergens lekken zijn.

     

    Stap 5: een visuele inspectie van uw boot

    U heeft nu de cruciale systemen gecontroleerd en dus is het zaak om uw boot verder klaar te maken voor het vaarseizoen. Onderwerp het exterieur en het interieur van uw boot aan een visuele inspectie.

    Hoewel de kans gering is dat uw boot tijdens de opslagperiode beschadigd is geraakt, is het toch raadzaam om te checken op deuken, krassen, scheuren en andere beschadigingen. Constateert u deze, dan kunt u deze aanpakken of repareren voordat u weer gaat varen. Op Bootschappen.nl kunt u alle benodigdheden voor uw boot aanschaffen.

     

    Stap 6: breng uw waterkaarten up to date

    Wanneer u weer gaat varen, is het belangrijk om uzelf ervan te verzekeren dat al uw navigatie-info en vaarroutes weer helemaal up to date zijn. Breng daarom uw waterkaarten up to date, zodat u niet direct al tijdens uw eerste tocht voor nare verrassingen komt te staan.

     

    Stap 7: controleer uw reddingsvesten en EHBO-kit

    Echt goed uw boot klaarmaken voor het vaarseizoen, betekent ook dat u er niet alleen voor zorgt dat uw boot in topconditie is, maar ook dat alle belangrijke middelen aan boord zijn gecontroleerd en waar nodig zijn aangevuld voor uw veiligheid.

    Zijn er nog voldoende reddingsvesten en zijn deze nog in goede conditie? En hoe zit het met uw EHBO-kit? Zelfs als deze ongebruikt is of nog helemaal compleet is, is het belangrijk om deze te controleren.

    Let specifiek op de houdbaarheidsdatum en vervang de EHBO-kit indien nodig door een nieuw exemplaar.

     

    Stap 8: brandblussers, zaklampen en noodbakens

    Net als uw reddingsvesten en EHBO-kit, dienen uiteraard ook uw brandblussers in optimale conditie te zijn om de veiligheid van u en andere opvarenden te garanderen. Controleer alle brandblussers op hun conditie en houdbaarheid. Schaf nieuwe exemplaren aan indien nodig. Controleer ook direct of al uw zaklampen en noodbakens nog werken.

    Heeft u deze 8 stappen voor uw boot klaarmaken voor het vaarseizoen doorlopen?

    Dan bent u klaar om weer het water op te gaan.

    Wij wensen u veel plezier.

    NIEUWS, TIPS & TRICKS

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »