Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Donderdag 6 Juni 2022

  Voorbereiden op een dagje varen: onze 7 tips

  De belangrijkste stap: controleer uw boot

  Heeft u al een tijdje niet meer gevaren, zorg er dan voor dat u uw boot grondig controleert. Hiermee voorkomt u dat u tijdens het varen voor nare verrassingen komt te staan. Ook al heeft u uw boot goed opgeslagen en winterklaar gemaakt na de laatste vaart van het vorige seizoen: er is altijd kans dat uw boot schade op heeft gelopen of defecten vertoont. Neem rustig uw tijd om een goede controle aan uw boot uit te voeren en let daarbij uiteraard op schade of lekken, maar ook op de staat van de motor, goede brandstof, leidingen en eventuele elektronische installaties.

  Is uw veiligheidsuitrusting in orde?

  U hoopt natuurlijk uw veiligheidsuitrusting nooit nodig te hebben. Het is echter van groot belang dat deze in orde is wanneer deze wel nodig blijkt. Heeft u voldoende reddingsvesten aan boord? Heeft u, wanneer het een grotere boot betreft, een brandblusser en een EHBO-kit? Zorg ervoor dat alle opvarenden gegarandeerd zijn van een veilige vaart.

  Hoe is het weer?

  Als het weer een beetje tegenzit, kunt u natuurlijk alsnog prima varen. Maar u wilt niet verrast worden door noodweer. Dit is niet alleen lastig (of zelfs gevaarlijk), maar verpest natuurlijk ook uw plezier. Niets is zo vervelend als overvallen worden door een regenbui. Zeker wanneer u hier niet op bent voorbereid. Ga dan ook altijd goed voorbereid op pad. Is er een kans op regen of ander slecht weer? Neem dan de juiste voorzorgsmaatregelen. Denk alleen al aan de juiste kleding. Het is eenvoudig en kan een hoop frustratie voorkomen.

  Zorg voor actuele vaarkaarten

  Nog zo’n onnodige frustratie: vaarroutes die ineens niet meer beschikbaar blijken te zijn. U kunt dit eenvoudig voorkomen door te zorgen voor actuele vaarkaarten. Welk type navigatie u ook gebruikt: voor vrijwel alle systemen zijn periodieke updates verkrijgbaar. Laad de nieuwste kaarten op uw systeem (of schaf deze aan) voordat u het water opgaat. Hebt u een bepaalde route in gedachten? Dan kunt u van tevoren controleren of alle waterwegen begaanbaar zijn.

  Voldoende stroom voor accessoires

  U gaat op pad. Misschien wel voor een hele dag. Mochten zich ergens problemen voordoen, dan wilt u wel dat u personen of diensten kunt bereiken. Ook wilt u zelf natuurlijk bereikbaar zijn. Indien u aan boord stroom heeft, vormt dit niet direct een uitdaging. Anders is het wanneer u vaart in een boot zonder stroomvoorziening. Zorg voor voldoende stroom voor accessoires, met name uw telefoon. Neem bijvoorbeeld (indien mogelijk) een extra accu, powerpack of powerbank mee, zodat u kunt bijladen wanneer nodig.

  Denk aan proviand

  U kunt op het water natuurlijk behoefte krijgen aan een hapje en een drankje. Niet altijd en overal kunt u even eenvoudig aanmeren om even wat te halen of te bestellen. Zorg voor voldoende drank en voedsel aan boord. Voldoende water is uiteraard een must. Heeft uw boot geen koelkast, neem dan indien mogelijk een koelbox of koeltassen mee. 

  Zonnebrand en medicijnen

  Op het water verbranden veel mensen snel. Ook als u niet snel verbrandt, is het wijs om zonnebrand mee te nemen om u te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Denk daarnaast aan medicijnen. Wellicht heeft een van de opvarenden wel last van zeeziekte. Hier zijn pilletjes tegen te koop. Het is altijd handig om hier een aantal van mee te nemen. 

  NIEUWS, TIPS & TRICKS

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »