Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Maandag 31 Juli 2022

  8 Tips voor het onderhouden van een buitenboordmotor

  Uw buitenboordmotor is het kloppende hart van uw boot. Voor maximaal vaarplezier is het belangrijk om het water op te gaan met een buitenboordmotor die goed presteert. Om goede prestaties in alle facetten te waarborgen, is het belangrijk om de motor goed te onderhouden. Met deze tips voor het onderhouden van een buitenboordmotor zorgt u daarvoor. U zorgt er niet alleen voor dat de motor goed en efficiënt blijft presteren, maar zorgt ook voor een langere levensduur.

  1) Zorg voor een periodieke onderhoudsbeurt

  De meeste tips voor het onderhouden van een buitenboordmotor die u in dit blog leest, betreffen zaken die u zelf kunt uitvoeren. Een belangrijke tip is echter om uw motor periodiek door een specialist onder handen te laten nemen. Net zoals de motor van uw auto zal ook de buitenboordmotor van uw boot beter presteren en langer meegaan wanneer deze periodiek (in de regel jaarlijks, maar wellicht vaker bij zwaar en frequent gebruik) door een specialist wordt gecontroleerd en onderhouden.  

  2) Reinig de buitenboordmotor

  Door de motor schoon te houden, voorkomt u problemen en defecten. Maak er een gewoonte van om na elke vaart te controleren of de motor schoon is en of de bewegende delen niet vervuild zijn. Vuil dat tussen bewegende delen komt, kan zorgen voor schade.  

  3) Controleer de propeller op schade

  Het is helaas niet te voorkomen dat de propeller van de buitenboordmotor af en toe iets in het water raakt. Wanneer dit een groot, hard of vast object is, kunnen de propeller bladen schade oplopen. Er kunnen bijvoorbeeld delen afbreken. Het is altijd raadzaam om een beschadigde propeller te vervangen. Wanneer de bladen beschadigd zijn, kan er onbalans ontstaan waardoor de motor zelf ook schade op kan lopen.  

  4) Gebruik kwalitatieve olie

  Smering van de motor is van groot belang. Investeer altijd in kwalitatieve olie. Raadpleeg de instructies van uw boot/motor om te zien welke olie wordt geadviseerd. Controleer altijd het oliepeil en laat met de aanbevolen intervallen de olie verversen. Let er bij een tweetakt motor altijd op dat u de juiste verhouding mengsmering gebruikt.  

  5) Gebruik goede benzine, voorkom oude benzine en gebruik Aspen indien nodig

  Geen enkele motor kan goed presteren zonder de juiste benzine. Vaart u niet regelmatig, bedenk dan dat benzine niet zeer lang houdbaar is zonder kwaliteit te verliezen. Hebt u langere tijd niet gevaren en zit er oude benzine in de tank? Leeg de tank en zorg voor nieuwe benzine. Hoewel veel viertaktmotoren prima lopen op Euro 95, kan het ook zeker geen kwaad om zo nu en dan eens benzine met octaangetal 98 te gebruiken. Start uw buitenboordmotor moeilijk? Gebruik dan Aspen. Deze brandstof is duurder, maar wel hoger van kwaliteit en kent een langere levensduur.  

  6) Bescherm tegen zout water

  Vaart u wel eens op zout water? Bescherm uw buitenboordmotor dan tegen de schadelijke invloeden van zout. Spuit de motor in met teflonspray voor een goede bescherming en spoel de motor na elke vaart op zout water door met schoon, zoet water zodat er geen schadelijke resten achterblijven.  

  7) Controleer de koelstraal

  Oververhitting kan grote schade toebrengen aan je buitenboordmotor. Een eenvoudige tip voor het onderhouden van een buitenboordmotor die je tijdens het varen uit kunt voeren: controleer de koelstraal. Spuit de motor een krachtige straal uit, dan betekent dit dat de motor zichzelf voldoende koelt. Is de straal te zwak of afwezig, controleer dan of de impeller (het schoepenrad) nog goed werkt en of de uitstroomopening niet verstopt is.  

  8) Zorg voor een schone tank

  Is uw boot nog voorzien van een stalen brandstoftank? Dan is het de moeite waard om deze te laten vervangen door een kunststof tank. Deze zal namelijk niet beschadigen door de benzine. Een stalen tank kan op den duur last krijgen van aanslag en deeltjes kunnen de benzine gaan vervuilen met alle gevolgen van dien. Zorg altijd voor een schone tank.  

  NIEUWS, TIPS & TRICKS

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »